Årets Bästa Filmer 2016

Ok, traditionsenligt har jag plitat ihop en sk årsbästalista för 2016 års bästa filmer…om än relativt sent omsider…ehum, som vanligt höll jag (nästan) på att skriva!

Förra filmåret 2015 var ju ovanligt starkt och bra filmår, men 2016 var inte lika imponerande – även om det innehöll den bästa film jag sett på, eeh, 12 år faktiskt (Hacksaw Ridge)! Så istället för en lika mäktig Topp 50 filmlista som 2015, så bidde det ”bara” en Topp 25 lista för 2016 – men ändå en mycket bra sådan! Enjoy!

ÅRETS TOPP 25 BÄSTA FILMER 2016:

 

 

  1. Hacksaw Ridge Hacksaw Ridge

    – Den bästa film jag sett på över 10 år!!! Mel Gibsons comeback som regissör (ej skådis i filmen!) är ett tidlöst, gripande dramatiskt mästerverk! Den sanna, ovanligt väldokumenterade och faktiskt helt otroliga historien om vapenvägraren Desmond Doss, som ensam räddade minst 75 män mitt under andra världskrigets blodigaste slag sommaren 1945! Så starkt skildrat, så bra spelat och så brutalt välgjort! Detta är inte en vanlig sk krigsfilm – fast det är förvisso tidernas bästa krigsfilm (japp!) – utan mest av allt en fullblodig, intensiv och framförallt varm skildring av en högst ovanlig mans levnadsöde.  Skickligt uppdelat i tre akter på ett sätt som känns lika engagerande som tre hela filmer i en! En film som går direkt till hjärtat, där Andrew Garfield gör en överraskande trovärdig, inlevelsefull och fullkomligt suverän rolltolkning som är inget annat än…ja, tidlös är ordet! Att se den här filmen utan att känna nåt, ja då är man nog fan hjärtlös!

  2. Rogue One Rogue One

    – Den största kick jag fått av en Star Wars-film sen jag var 13 år! En oerhört mycket bättre film än jag trodde – dess spännande final är det bästa jag sett på länge!!! Den emotionella känslostormen av att se LORD VADER in action fick mig att direkt efter bion springa hem och av bara farten genast se om den första filmen från 1977 för 200:e gången!

  3. Inferno Inferno

    – Jag älskar Dan Browns story (ej läst boken dock!), jag gillar själva stilen och konceptet liksom – och jag diggar Tom Hanks! Detta och en hela tiden högst njutbar, bra thrillerpuls i Ron Howards säkra regi ledde fram till en svettigt spännande final!

  4. Pelé: Birth of a Legend Pelé

    – En sån överraskning mitt i sommarens fotbolls-EM! En riktigt bra, medryckande film om fotbollslegenden framför alla andra fotbollslegender: Den Store Pelé! Tidernas bästa fotbollsspelare, inget snack om saken! Det är en av de bättre sk biografi-filmer jag sett, faktiskt, med bra skådespelare och inlevelse, spänning (fotbolls-VM 1958 i Sverige-scenerna) och rent allmänt gjord med bra driv rakt igenom. Det är heller INTE en film bara för fotbollsfans, för det är även en berörande film för dom som inte vet, eller bryr sig om, skillnaden mellan en boll och en puck. Det är gripande att följa den fattige pojken till toppen, för det var verkligen inte så lätt – ni skulle bara ana attityden hos…ja, se efter själva om hur nära det var att fotbollen inte förändrades till det bättre med Pelés kompletta teknik och bisicletas. Verkligen positiv, skön och intressant film som får en att vilja sparka boll – oavsett om man har talang eller inte! INSPIRERANDE!!!

  5. Star Trek Beyond Star Trek 3

    – Jag diggar feelingen i denna tredje film för det påminner allt mer om originalserien från 1966 i tonen. Och dessutom hade den en av de mest originella rymdactionscener jag sett, när ett oväntat chanslöst Enterprise attackeras av, eeh, typ ”rymdtermiter” från alla håll och kanter! På bio var detta…haktappande bra!

  6. 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi 13 Hours

    – Regissören Michael Bay har gjort en vansinnigt stark skildring av den sanna Benghazi-skandalen i Libyen år 2012. (Nåt som ännu inte är riktigt utrett och fortfarande är mycket känsligt ämne i USA…). Khadaffis död skapade en ny maktkamp mellan olika grupperingar – och den amerikanske ambassadören Chris Stevens blev mördad under denna händelse. Detta skedde under ett överraskande bakhåll mot en tillfällig ambassadbyggnad USA hade i ”världens farligaste område” Benghazi. Och de enda på plats som kunde försvara ambassadören var sex stycken ”hemliga CIA-soldater” som redan var på annat uppdrag i området. Tro mig, det blir jävligt spännande och frusterande när vi får följa det 13 timmar långa händelseförloppet, det är sanslöst intensivt emellanåt och ett storverk inom genren. Ett välspelat, medryckande actiondrama som verkligen förtjänar större publik!

  7. The Shallows The Shallows.jpgh

    – Oj oj oj, vilken svettigt bra hajfilm! Ja, jag diggar denna subgenre och detta är tveklöst en av de mest rosenrasande spännande filmerna på år och dag! Den går bara ut på att göra publiken till nervvrak, så det här med logik och handling hör inte hit liksom. Ensam kvinna (en utmärkt Blake Lively!) fast på en liten klippa 200 meter från stranden med en stor ilsken haj som väntar på att tidvattnet skall sänka henne under vatten så ”maten” kan serveras, behöver mer sägas? Näe. Det här handlar om köpa konceptet och sen bara dra på gasen – vilket man onekligen gör här! Jag älskar sånt här och den spektakulära finalen har många diskuterat om den är ”realistisk” eller inte, men vem faan bryr sig?!!! Ärligt talat, då har man liksom missat hela poängen med filmen…

  8. Anthropoid Anthropoid

    – Verkligen intressant och spännande film om den sanna händelsen om den modiga tjeckiska motståndsrörelsens sensationella mord på Hitler bästa kompis, den överdjävlige ”slaktaren i Prag”, Heydrich – mannen som satte igång förintelsen på Hitlers hemliga order! Definitivt en sevärd historieskildring som man minns långt efteråt, intensiv och känslofull och nåt som folk bör se och förstå innebörden av!

  9. Sully Sully 

    – Tom Hanks i en av sina bästa roller, Clint Eastwood regisserar oerhört smart och skickligt denna spännande redovisning av den makalösa ”miracle on the Hudson”-landningen för några år sen, mitt i New York! Det farligaste som finns för ett flygplan är att landa på vatten, och detta är nog en av de ytterst få lyckade landningarna i historien – men, varför tog kapten Sully denna risk? Vad hade han för val? Filmen skildrar hur denna hjälte ställdes inför rättegång (ok, först sedvanliga tekniska förhör, men sen…) bara några timmar efter att han räddat en massa liv med sin instinkt, yrkeserfarenhet, kvicktänkthet och noggrannhet! Man blir upprörd, för detta fick man aldrig se i media. Hanks övertygar i efterspelet och är mer än trovärdig som den eftertänksamme, lugne kaptenen. Och Eastwood berättar om denna knappt 3 minuter (ja!) långa flygning på ett finurligt sätt ur flera olika synvinklar. Som biopublik får vi ta del av denna skärrade ”upplevelse” ur flera perspektiv. Det blir spännande, trots att vi redan vet hur det går. Mycket effektivt regisserat och den skickliga rytmen i klippningen är på absolut Oscarnivå! Eastwood fångar känslan från alla håll och kanter. Dels inne i cockpit, när fåglarna kommer och kraschar motorerna, och dels ur kabinpersonalens synvinkel och dels ur flygtornets synvinkel. Och naturligtvis ur själva passagerarnas synvinkel – och DET är svettigt kan jag säga! Inte en film för flygrädda direkt…

  10. Ratter Ratter

    – Innovativ thriller om en ung tjej som blir stalkad av nån via alla sina uppkopplade prylar! Mobilen, laptopen, TV´n…ja, allt modernt som nån kan hacka! Oerhört effektivt regisserat då filmen enbart består av vinklar från alla dessa tekniska prylar tjejen använder dagligen. Biopubliken ser det stalkern ser – och det skrämmande är att detta kan hända hur lätt som helst i dagens internetberoende värld. Vi är ju alla avlyssnade, vilket Snowden avslöjade 2013, så denna film är väldigt aktuell mitt upp i allt. Som thriller är den snarare en rysare, för den som sätter sig in i filmen till fullo. Smart film, smart gjord med små medel!

  11. The Autopsy of Jane Doe The Autopsy of Jane Doe

    – Oj, det här var en originell rysare som lär bli kult! En obducent och hans son tillika lärjunge får en supersexig, naken död brud att undersöka då polisen tycker nåt är märkligt med hennes dödsfall. Ju mer de två obducenterna gräver i hennes kropp så blir det bara allt mer mystiskt – och jädrar i min lilla låda vad snyggt uträttad den här filmen är! Kritikerhyllad med all rätt. Helt klart, 2016 års bästa skräckis! Men, den som förväntar sig en massa blod och hoppa till-effekter ska nog veta att det här är en smygande ryyyysare som snarare kyler ditt blod till is…

  12. Brothers Grimsby Brothers Grimsby poster

    – Komikergeniet Sascha Baron Cohen (”Borat” ni vet) knäppaste och roligaste film. Tänk er att James Bond har en blåst, korkad, ständigt kåt, ständigt ölpimplande fotbollsentusiast (to put it mildly) till bror som blandar sig i ett viktigt uppdrag. Och att Bond blir beroende av dennes (s)hjälp! Låter det trist, nåt som gjorts förr? NOT!!! Inte när manuset är skrivet av Borat, det måste ni ju haja, ha ha! Det är action, det är roligt, det är fräckt och galet på ett sätt som antagligen bara denna briljanta komikers ypperligt störda sinne kan komma på! Jag skrattade konstant igenom hela filmen för jag har sällan sett nåt så idiotiskt dumt framföras på ett sånt ursinnigt urspårat sätt. Filmen blev censurerad i vissa länder. Och jag kan, med lätthet, förstå det…

  13. Kvinnan På Tåget Kvinnan på Tåget

    – En rejäl, klassisk thriller med lite annorlunda tonläge och framförallt knorr! Har ej läst boken, men Emily Blunt är svinbra i rollen som en alkoholist som tror (?) sig se ett mord begås! Såg hon verkligen ett mord? Kan man se ett mord från ett tåg? Vad mer döljer sig i den här historien där inget är riktigt som det först verkar? Som thrillerfan har jag ett ständigt nöje under denna film, som förvisso inte är en typisk thriller där spänning går i första hand – utan här är det fina att man dras med in i djupet av denna allt mer komplicerade story. Vi är helt i händerna på Emily Blunts uppfattning och det är ett briljant drag att låta ett fyllo guida oss! Kan vi verkligen lita på att hon har rätt? Applåder, applåder – särskilt åt Emily Blunt som borde fått en Oscarnominering för denna roll, så jävla bra är hon!

  14. Batman v. Superman Batman v Superman 

    – Jösses, vad underskattad film! DC Comics har alltid varit mer komplicerade och mörkare än Marvel. Här ser vi Batman ordentligt för första gången, det är nämligen såhär det ska se ut! Alla övriga filmatiseringar har varit väldigt bra versioner – men, anpassade för filmpublik! Detta är för seriefansen! Detta är den Läderlapp jag alltid velat se på vita duken! Den exemplariska fighten i magasinet i hamnen, när en brutal Batman röjer djävel med ett dussin skurkar – bara den slagsmålsscenen är värd hela biobiljetten! Ben Affleck är strålande i rollen!!! Äntligen en lång, tung, muskulös, stenhård storstadsdetektiv som ger ett hotfullt intryck till skurkarna utan att väsa. Dock, i filmen är han ju ovanligt vresig och arg på allas vår Clark Kent och alla möjliga brottslingar (som Batman gör ovanliga saker med, men det är en del av…ja, wait and see) – och det finns en anledning till att Ben Affleck spelar rollen med gråa tinningar, vänta och se…mu ha ha. Den långa versionen (3 tim, 2 min) är ännu bättre och fylligare och detta är som sagt en del av en mängd filmer som kommer. När alla filmer är klara…så kommer folk omvärdera denna till blivande klassiker i genren!

  15. Captain America: Civil War Captain America Civil War 

    – Helt, helt, helt, helt suverääään Marvelfilm!!! En av de allra bästa, nästan som en Avengersfilm med en suverän Spider-Man som här gör entré och comeback på samma gång! För mig är de scenerna med Spidey in action de hittills bästa, för det är äntligen skildrat som det är i serien jag växte upp med! Kaxiga, snabba one-liners mitt i all action är nu äntligen fångat på helt RÄTT sätt! (Alltså, missförstå mig inte, jag diggar det som gjorts förr också, men nu är det ännu mer Spidey-feeling liksom! And I love it!). Den här tunga, oväntat mäktiga filmen är långt, långt över genomsnittet i genren och med action som känns som på riktigt, inte bara en massa effekter! Chris Evans som kaptenen är utmärkt och en av de mest sympatiska och faktiskt bästa av Marvelhjältar! Och hallå, Robert Downey Jr är alltid svinbra i sin roll, vad finns det mer att säga? Iron Man och Captain America bråkar mot varandra i ett moraliskt dilemma av rang och de övriga hjältarna väljer sida efter vad hjärta och hjärna säger, så gott det går…

  16. The Magnificent Seven The Magnificent Seven poster 

    – Wow! Shit i helvete, vilken pang-pang-rulle!!! Detta är tveklöst den mest actionpackade, nej action-SPÄCKADE western jag sett! Denna ska man visa dom som påstår att ”har man sett en western har man sett alla” eller ”westerns är så tråkiga, bara en massa öken”! Ha! Hell no! Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke är i spetsen av denna betydligt bättre än väntat-remake av superklassikern ”Sju Vågade Livet” (1960), som i sin tur var en remake av Kurosawas mäktiga ”De Sju Samurajerna” (1954)! Tro mig, kulorna viner och skottlossningen i den här filmen är som rena krigsfilmen, det tar aldrig slut – och spännande är det också! Halva budgeten gick garanterat åt till bara krutet! Härligt skönt ös och fram för ännu fler moderna westerns, en genre som ett äkta filmfan aldrig tröttnar på, he he… FETT BRA, som vi säger i branschen!

  17. The Jungle Book Jungle Book

    – Mycket bra, mycket lyckad version av Disneys variant av Kiplings berömda djungelbok! Effekterna är enastående, men utan att glömma själva hjärtat i storyn! Neel Sethi som Mowgli ÄGER den här filmen med sin utstrålning, de kunde nog inte hittat nån mer perfekt i rollen! Och Bill Murray som Balou, he he, utmärkt! Väldigt kul att man har med de klassiska låtarna vi alla kan i sömnen, där Christopher Walkens apkung sticker ut nåt alldeles…eeh, extra!

  18. Florence Foster Jenkins Florence Foster Jenkins  

    – Ännu en i raden av dyngbra rollprestationer av Meryl Streep! Men, i denna komedi baserad på den sanna historien om ”världens sämsta operasångerska” (Meryl sjunger så skickligt dåligt så man skrattar sig fördärvad), så spelar Hugh Grant kanske den vassaste rollen! Han borde fått en Oscarnominering som den välmenande maken som gör allt för att hans föga skönsjungande hustru inte skall få veta vad folk egentligen anser om hennes högst originella ”sångförmåga”! Simon Helberg (Big Bang Theory) som hennes pianist, där även han spelar piano på riktigt, har ett minspel som är obetalbart roligt när han hör Meryl sjunga för första gången! Roligt, roligt med värme – och till slut också oerhört gripande!

  19. Free State of Jones Free State of Jones 

    – Matthew McConaughey i den intressanta, sanna berättelsen om hur en man, efter amerikanska inbördeskrigets slut 1865, bildade en egen stat i USA! Detta tillsammans med slavar, och andra farmare som inte gillade hur korruption rådde och gjorde nåt åt saken! Republikanska partiet i USA, som bildades av Lincoln år 1854, bl a för att ge slavarna dess frihet, hotades av Demokraterna och deras falang KKK (ja, så låg det till) och de här händelserna var av avgörande karaktär, särskilt som inspiration åt de som tror på människors lika värde. Om man vill kan man se det som historisk western (i brist på bättre ord, för detta är ingen cowboyfilm liksom), för det som skedde i Jones fria stater har påverkat den demokratiska processen. Scenen när de första slavarna, ledda av Matthew McConaughey, skall rösta med livet som insats (omgivna av hotfulla demokrater) lyckas vara både rörande och spännande på samma gång, för mig en av årets mest laddade scener! Alla som värderar demokrati och frihet borde se denna emellanåt väldigt spännande film, det är en historielektion som nästan glömts bort!

  20. Eye in the Sky Eye in the Sky 

    – Suveräna Helen Mirren och suveräne Alan Rickman (i sin sista film) är utmärkta i en annorlunda thriller om drönare och hur spelet bakom kulisserna går till! Spännande när en av världens mest efterlysta terrorister spåras, uppenbart i färd med att genomföra planerna på nåt vidrigt, och precis när man ska slå till med drönaren och förhindra det hela…så vägrar drönarpiloten utföra ordern! Detta pga att en liten flicka plötsligt dyker upp på TV-skärmen och ställer sig bara några meter ifrån den planerade sprängplatsen! Hon ställer sig utanför terroristens hus, helt enkelt! Dilemma och moral, sunt förnuft kontra känslor, detta är en vass film om att fatta beslut som inte alltid är så trevliga!

  21. Train to Busan Train to Busan 

    – Wow! Vilken spännande jäkla action! En av de bästa zombiefilmer som gjorts! Och detta sagt av mig, som egentligen är ganska trött på zombies…men, jädrar, detta var en resa som hette duga! Vad gör man om du är på ett tåg i full fart fullt med zombies? Inte direkt så att man kan kliva av heller, för hela landet har drabbats av zombie-explosion på bara några timmar! Sydkoreansk blivande genreklassiker! Se den innan Hollywood-remaken kommer…

  22. London Has Fallen London Has Fallen

    – Jag uppskattar bra actionfilm och diggade ettan stenhårt. (Attacken mot Washington DC är en av filmhistoriens styvaste actionscener!). Så föga överraskande gillar jag även tvåan, som förvisso inte är lika bra – men, som actionfilm är detta underhållande så är det bara! Och det får en ju att tänka på den terrorismen vi tyvärr har i verkligheten…

  23. Youth Youth

    – Michael Caine är som alltid fantastisk! Här är han en åldrad kompositör som är uttråkad och slutat komponera. Han hänger med polaren Harvey Keitel på ett lyxigt hälsocenter i Schweiz nånstans! De diskuterar och filosoferar och badar med en dundersnygg brutta i ett spa! Den scenen är vida omtalad, och visst är detta en ganska rolig film på nåt slags lojt sätt. En dramakomedi som mest består av underbar dialog – och tack vare skådespelarnas karisma så blir det underhållande, engagerande och gripande! Michael Caine grät, enligt hans egen utsago, som ett barn i flera flera minuter i taxin på väg hem efter att ha sett filmen på premiären! Jag förstår honom, det är en speciell känsla i denna vackra film om livet på ålderns höst…

  24. Son of Saul Son of Saul 

    – Stark med rätta hyllad film om en jude i Hitlers koncentrationsläger Auschwitz som en dag ser sin son dödas och vill begrava honom. Vi får följa hans envisa kamp att utföra nåt mänskligt mitt i detta helvete…frågan är om det ens är hans egen son? Kanske han blivit så avtrubbad av hemskheterna att han desperat vill väcka liv i sitt innersta igen, kosta vad det kosta vill? Kanske är det hans son, eller liknar hans son? Vi får aldrig riktigt veta, men det gör uppenbart all mödan värd för Saul att riskera livet för att den döde pojken skall få en riktig begravning. Det är drömskt och mardrömskt på samma gång, och filmat hela tiden med (bokstavligen) fokus på Saul. Allt annat händer i bakgrunden, kameran lämnar aldrig Sauls sida, men med tanke på att Saul tillhör ”Sonderkommando” – de judar vars påtvingade uppgift var att ta hand om alla liken i gas-duscharna och i ugnarna! – så blir det onekligt nåt speciellt. Starkt var ordet! Geza Röhrig som Saul är makalöst närvarande i rollen som Saul, svårt att fatta att han inte ens är skådespelare privat utan poet!

  25. Mechanic: Resurrection Mechanic Resurrection

    – Jag gillar Jason Statham, han är som en karateskådis som faktiskt KAN skådespela! Och jag gillar vackra Jessica Alba! Och jag gillar skönt avkopplande bakfylle-actionfilmer som denna. Den råkar vara ovanligt bra, that´s all! Jag gillade ettan, men den här är skönare och mer ute i det fria. Ja, filmen är faktiskt vacker som ett vykort – och med stuntlegenden Vic Armstrong ansvarig för actionscenerna kan ingen actionfan värd namnet bli besviken! Kul för stunden och jag vill gärna se en trea ögonaböj, kör så det ryker!