About

dsc07786

Jac Rytterholm, Cinefantast

 

CINEFANTAST är en personlig filmblogg av Jac Rytterholm. Fd chefredaktör för kultförklarade SHOCK! The Movie Magazine på 1990-talet.

 

En filmtidning som låg i framkant nischad och inriktad på främst skräck, thriller, action, sci-fi och fantasy som intervjuade många av dagens stora filmskapare medan de flesta knappt visste vilka de var. Bl a en då totalt okänd manusförfattare vid namn Quentin Tarantino först i hela världen (japp, hans ”first interview ever” enligt honom själv!) som vi senare publicerade stora delar av (det var en 3 timmars intervju) och en ung Peter Jackson som pratade på knastrig telefonlinje från Nya Zealand om drömmen att en dag få filmatisera en viss saga om en ring och en nyinspelning av hans favoritfilm ”King Kong”.

Andra namn var Guillermo del Toro, Robert Rodriguez, John Woo och många fler kultnamn som Roman Polanski, Sam Raimi, John Carpenter, Dario Argento, Bruce Campbell, Brandon Lee (en av hans allra sista intervjuer!), Max von Sydow, Kane ”Jason Voorhees” Hodder, Hollywoods B-filmsdrottning Julie Strain (hennes första europeiska intervju) och t o m Gunnar ”Leatherface” Hansen (som även var krönikör åt tidningen) m fl.

Det har sagts i efterhand att SHOCK! The Movie Magazine låg flera år före i tiden och allt sånt där ”udda-okänt-obskyrt” som tidningen uppmärksammade anses idag vara självklart och är big business. Men back in the days var det INTE så, that´s for sure! Särskilt inte som vi ofta skrev om sånt som den beryktade svenska filmcensuren ogillade starkt! 😉

Hur som haver, detta är en del av bakgrunden.

CINEFANTAST kommer naturligtvis ta upp sånt som skulle platsat i SHOCK – men även annat! Tanken är att denna blogg helt enkelt skall bjuda på förhoppningsvis underhållande och roande läsning för filmintresserade. Ja, kanske även relativt givande läsning också för den delen! 😉 Jag kommer att blanda friskt, både högt och lågt och på mitt eget sätt. Jag älskar all typ av film, både gammal stumfilm likväl som senaste nytt.

Jag är dock ingen bloggare by nature (än ialla fall), men lär väl skriva lite spontant då och då – och får hoppas att en och annan kan tycka det är läsvärt filmbabbel.

Följ gärna bloggen, så får ni ett mail när nåt nytt publiceras. Mer avkopplande så… 😉

SHOCK! The Movie Magazine

SHOCK! The Movie Magazine